Valkokankaan valintaopas

Valkokankaan rooli projisoinnissa 

Valkokangas on lähes aina tärkeämmässä roolissa kuvanlaadun kannalta kuin itse projektori koska se on piste josta kuva heijastuu katsojalle ja se määrittelee kuvan lopullisen kontrastin ja kirkkauden. Kuvanlaadun lopputulos riippuu siitä miten projisoitu kuva käyttäytyy valkokankaalla ympäröivän valon kanssa, jota on aina vaikka tila olisi täysin pimennetty. Kuvanlaadun heikkeneminen johtuu siitä että ympäröivä valo huuhtoo värit kuvasta eli heikentää kontrastia. Kuvanlaatua heikentää myös se valo mikä heijastuu kankaasta katsojalle koska se heijastuu edelleen muista pinnoista ja heijastuu takaisin kankaalle pilaamaan kuvanlaatua jollei sitä estetä jollakin keinolla.

Hyvän kuvanlaadun määrittelee lukuisa määrä tekijöitä joista vain 2 on ylitse muiden: 1) Korkein mahdollinen kuvan kontrasti ja 2) riittävä kirkkaus. Mikäli kontrasti ja kirkkaus ovat liian heikot, ihminen kokee kuvan huonona, riippumatta muista tekijöistä. Esimerkkinä alla oleva kuva jossa vasemmalla on hyvä kontrasti ja oikealla ei. Vasemmalla ANSI -kontrasti kuvasta mitattuna voi olla luokkaa 25:1 ja oikealla 4:1. 

 

Mitä eroja valkokangaspinnoissa on ja miten ne näkyvät käytännössä?

Valkokankaita on kolmea tyyppiä: Diffusoiva jota perinteinen valkokangas edustaa, Diffusoiva ALR kangas jossa osa hajavalosta voidaan poistaa ja tekninen Mustaraitakangas jossa suurin osa hajavalosta voidaan poistaa sekä estää valon takaisinkiertäminen.

Diffusoiva valkokangas hyväksyy valon mistä tahansa suunnasta ja heijastaa sitä joka suuntaan lähes yhtä paljon. Tämä on se perinteinen valkokangas joita olemme tottuneet näkemään joka paikassa ja muistikuva siitä ei yleensä ole hyvä ainakaan valoisassa tilassa. Perinteiseen valkokankaaseen projisoitu kuva heikkenee eniten kun ympäröivä valo pääsee esteittä siihen pilaamaan kuvaa ja myös tykin oma kuva pääsee kiertämään takaisin eli heijastumaan takaisin ja heikentää kontrastia. Suurin osa valkokankaista ehkäpä 98% ovat diffusoivia.

Perusvalkoisen tai harmaan valkokankaan arvo tänä päivänä on siinä että saa hyvin kehystetyn kuvan, suoran pinnan ja jos se on ääntä läpäisevä niin voi piilottaa kaiuttimet ja laittaa akustointilevyä kankaan taakse jolloin saa siistin kokonaisuuden jolla on jokin funktio. Teknisesti kuitenkin perinteinen valkokangas on auttamattomasti vanhentunut tuote. Tavallisella valkokankaalla kontrasti jää aina todella vaisuksi ellei pimennetä tilaa absorbovalla, sysimustalla sametilla esim josta ei heijastu valoa. Valoisassa tilassa minimikontrastin 15:1 saavuttaminen vaatii todella paljon valotehoa tykiltä perinteisen valkokankaan kanssa joten hankintakustannukset nousevat aivan älyttömästi. Käytännössä tykin valoteho yleensä joudutaan kolminkertaistamaan siihen verrattuna että otettaisiin tekninen Mustaraita -valkokangas. Ja kun saavutetaan toivottu tai minimikontrasti valkoisella pinnalla niin kuvan kirkkaus ylittää reippaasti suosituksen kuvan kirkkaudelle silmäergonomian kannalta joten ratkaisu tuo vähintään puolet ongelmista ratkaistessaan toisen puolen niistä. 

Diffusoiva ALR 

Diffuisoivissa kankaissa voidaan rajallisessa määrin vaikuttaa valon käyttäytymiseen eri tekijöillä kuten Gain arvolla jolla voidaan lisätä kuvan kirkkautta ja parantaa kontrastia jonkun verran joskin se tuo aina mukanaan tiettyjä ongelmia kuten kuvan ylivalottumista keskellä kuvaa. Tai sitten voidaan tehdä valkokangas kerrostamalla sen rakennetta eri heijastuskertoimilla olevilla materiaaleilla jolloin parhaimmillaan voimme päästä ihan laadukkaaseen lopputulokseen kuten on päästy Definite ALR -valkokankaiden kanssa. Katso esimerkkikuvia tästä kuvanlaadun erosta.

Definite ALR + UST projektori

Definite ALR + perinteinen projektori

Definite on teknisesti asiallinen tuote joka parantaa kuvanlaatua merkittävästi, perinteiseen valkokankaaseen verrattuna ja toimii myös rajallisesti, mutta huomattavasi paremmin kuin perinteinen valkokangas, vaaleissa tai valaistuissa tiloissa kuten kuvista näkee. Tätä valkokangasta saa moottoroituna, kehyskankaana tai kehyksettömänä kiinteänä valkokankaana jolloin se on sekä toiminnallisuudeltaan että ulkonäöltään moderni. Definite ALR -tyyppistä valkokangasta ei saa ääntä läpäisevänä koska se rikkoisi toiminnallisuuden ja pahimmillaan voisi näyttää siltä että kuvassa on kuolleita pikseleitä. ALR tarkoittaa Ambient Light Rejection ja se perustuu monikerrosrakenteeseen jossa pohja kankaassa on 0.7 tai 0.8 gainilla olevaa maateriaalia ja päällä on tietty määrä minaaria joka on sekoitettua perusmatskuun jossa sen rooli on parantaa värivalotoistoa ja väritoistoa. Tämän tyyppisellä yhdistelmällä jota Definite ALR:kin edustaa saavutetaan huomattavasti parempi mustan taso testatusti jopa JVC projektorin kanssa jossa on markkinoiden syvin musta mutta samalla saadaan valko -ja väritoistoa säilytettyä. 

Tekninen Mustaraitakangas / optinen valkokangas

Mustaraitakangas on tyypiltään ei diffusoivaa matskua ja tietääksemme vain pari valmistajaa tekee niitä. Niissä valo eli projisoitava kuva hyväksytään tietystä suunnasta ja muualta se absorboidaan. DNP-Screens on näistä valmistajista tunnetuin ja kehittynein. Toinen on meidän omaa merkkiä oleva Definite.

Mustaraitakangas on paras keino taistella kuvanlaadun heikkenemistä vastaan ja se säilyttääkin 7 -kertaa paremman kontrastin kuin perinteinen valkokangas. Niiden tekninen rakenne on sellainen mikä vaatii asiantuntemusta niiden käytöstä mutta lopputulos on aivan huikea.

Ne ovat suunniteltu käytettäväksi erityisesti valoisissa tiloissa, mutta toimivat myös mainiosti dedikoiduissa tiloissa sillä ne estävät myös takaisin heijastuvan valon pääsyn kankaalle jolloin kuvan kontrasti on huippu. Niitä saa 3:ea tyyppiä ja kahdella eri Gain arvolla, kiinteä valkokangas kehyksillä tai ilman, kiinteä - ultralähiprojektorille suunniteltu maks. 120'' (266x149cm) ja moottoroitu maks 120'' mutta myös kuvasuhteilla 16:10 ja 4:3, 16:9 lisäksi. Gain-arvot ovat 0.8 tai 2.3 ja niistä voidaan valiten sen mukaan mikä on tykin kirkkaus, tapauksissa jossa projektori on jo valittu.

Kiinteissä mustaraitavalkokankaissa ei käytännössä ole kokorajaa vaan se menee niin, että DNP Supernova Core tai Blade mallia saa 2.66m asti ja siitä eteenpäin on DNP SUpernova XL jota saa vain Gain 0.8:na ja maksimileveys on 5.3m asti millä tahansa kuvasuhteella. Sen jlk tulee DNP Infinity joka on nimensä mukaan rajaton. Sillä voidaan toteuttaa vaikka 50m asetelmia tai oikeastaan ihan mitä vain. Se on moduulirakenteinen joten mikä tahansa koko käy.

Kuvia ja videoita DNP Mustaraitakankaan toimivuudesta.

Miten valitaan sopivin valkokangas?

Valkokangas ja projektori valitaan mittaamalla tilan kirkkauden luximittarilla ja huomioimalla valolähteiden sijainti. Valon määrää voi myös arvioida tilan mukaan. Toimistovalaistus on matalissa tiloissa 400-500 luxia. Tavallinen olohuone on 10-100luxia, iso lasipalatsi olohouone on 200 luxia ja jos se on etelään niin se voi olla mitä vain, pimeä tila alle 10 luxia.

Käyttötarkoitus määrittelee paljonko tarvitaan kontrastia (taulukko alempana) ja se yhdessä luxilukemien kanssa määrittelee mikä valkokangas pitää valita. Valkokangas sitten määrittelee paljonko tarvitaan tykin valotehoa. Teemme laskelmat aina kaikille kolmelle valkokankaalle: perinteiselle, ALR- kankaalle ja mustaraitakankaalle.

Käytännössä tänä päivänä vaihtoehtoja ovat joko ALR tai Mustaraitakangas. Perinteistä valkokangasta käytetään vain erikoistilanteissa, jossa halutaan kätkeä sen taakse kaiuttimet ja akustointi.

Yleensä kannattaa jättää meille kankaan speksaaminen mittoineen ja antaa vain lähtötiedot jotta osaisimme toimittaa oikean ratkaisun. Mutta on silti hyvä ymmärtää mistä meidän ratkaisuissa on kyse ja miksi me toimimme vastoin yleistä käsitystä jossa ajatellaan että tykillä hoidetaan ratkaisu ja valkokangas on vain pakollinen paha. Katso tästä video joka näyttää konkreettisesti miksi kangas on tärkeämmässä roolissa kuin tykki.

Paljonko sitten tarvitaan kontrastia?

Kontrastin tarve riippuu käyttötarkoituksesta. Infocomm -järjestö teki 2011 kuvan ANSI -kontrastisuositukset (ei tykin) seuraavasti:

7:1 Passiivinen taustakuvapyöritys

Monesti tämä tai vähän alle on toteutuva kontrasti perinteisellä valkokankaalla yrityksillä ja liikuntasaleissa tai luokkatiloissa

Se on kelvoton 

15:1 Peruspäätöksenteko kuten luokkatila, presentaatio, infonäyttö, tuotekuvaus

Tämä on minimi johon kannattaa pyrkiä ja mikä on saavutettavissa erittäin järekvästi

Tässä esimerkki 15:1 kontrastista 

25:1 Erinomainen taso, korekatasoinen kotiteatteri tai esitysratkaisu yrityksille

50:1 kriittinen päätöksenteko kuten rikostutkinta, lääketieteellinen tutkinta, valokuvaus, onnettomuustutkinta

Hyvin vaikea saavuttaa etuprojisiolla

80:1 elokuva -tai huippu kotiteatteri, elokuvatuotanto, jälkikäsittely, studiokäyttö

Mahdollista saavuttaa käytännössä vain DNP taustaprojisioratkaisulla

Luvut saattavat vaikuttaa matalilta. Kuitenkin projektoreiden ilmoitetut kontrastiluvut ovat täysin keksittyä. Sellaista ei ole olemassakaan kuin ääretön:1 tai 1 000 000:1, se ei vaan ole mahdollista todellisuudessa. Esimerkkinä mainittakoon julkiset elokuvateatterit joissa kuvan (ei projektorin vaan kuvan) mitattu ANSI -kontrasti voi olla 120:1 - 200:1. Käytännössä jotta pääsisi noin 150:1 lukuun pitää sammuttaa varauloskäyntikyltit ja repiä irti heijastusnauhat lattiasta koska ne yksistään syövät niin paljon kontrastista että haluttuun lukuun ei päästä. Tämä saattaa olla vaikeaa hyväksyä sen jlk mitä lukuja olemme tottuneet näkemään projektorin valmistajien luvuissa. Mikäli sinua kiinnosta lukea syvällisemmin videotykkien kontrastihuijauksesta, niin tässä on linkki pätevään kirjoitukseen kontrastista. Alla on kuva joka avaa hieman lukuja ja jälkeenpäin on muutama esimerkki.

Tässä olisi muutama esimerkki käytännön toteutuksesta.

Kuvan kontrasti 17,6:1

Tässä tapauksessa tila on hyvin valoisa ja tavoiteltu kuvakoko oli vajaat 5m leveä sekä kontrastisuhde min 15:1 ja laskettu lopputulos oli 17,6:1 mikä on sopiva kontrasti tuohon käyttöön. Oikeilla tuotteilla tuollaisen paketin toteutus pysyy hallinnassa ja saavutetaan toivottu kontrasti min. 15:1 sekä sopiva kirkkaus kuvassa vain 8000alm projektorilla. Kokonaiskustannus on noin 25 000€.

Samassa tilanteessa jos toteutus tehdään perinteisellä valkokankaalla jossa halutaan saavuttaa sama kontrasti jouduttaisiin asentamaan peräti 40 000alm projektori. Sellaista on vaikea löytää ja vaikka tehtäisiin tuplatykkiasetelma niin toteutuksen hinta karkaa noin 110 000€ ja kuvanlaadussa joudutaan tyytymään kompormissiin jossa kontrasti on ok mutta kirkkaus aivan liian voimakas. Ylläpitokustannukset karkaisivat käsistä ja enegrian kulutus olisi moninkertaista. Siksi mikäli teillä on ison kuvan hankinta edessä niin konsultoimalla meitä saavutatte merkittäviä säästöjä ja saatte merkittävästi paremman lopputuloksen.

Kuvan kontrasti 15:1

Tässä tapauksessa tarvittiin valoisaan auditorioon hyvä kuva. Ratkaisuna oli 320x200cm kuva johon yhdistelmänä vain 4200alm tykki tuotti kontrasti 15:1 ja riittävän kirkkauden. Lopputulos on erittäin vakuuttava ja paketin hinta on noin 10 - 12 000€. 

Jälleen jos vastaavaan kontrastilukuun yritetään päästä perinteisellä valkokankaalla niin tehtävä olisi mahdoton tässä tapauksessa. Sillä sivuvaloa on aivan liikaa perinteiselle valkokankaalle ylläpitämään haluttua kontrastia. Mutta keskimääräisesti 15:1 kontrasti tavallisella kankaalla tuossa tapauksessa edellyttäisi 15 000alm nettolukemaa mikä tarkoittaisi minimissään 25 000€ hintalappua kokonaisuudelle. Joten jälleen hintaero on aivan valtava ja lopputulos sopivalla tekniikalla puhuu puolestaan.

Nämä esimerkit osoittavat että laadukas kuva riippuu paljolti valkokankaasta eikä suinkaan projektorista. Joten 'taika onkin kankaassa'.

Valkokankaiden tekniset arvot

Valkokankaissa on muutama tekninen arvo millä perusteella kankaan sopivuutta voidaan määritellä eri tiloihin olipa se yritys, koulu tai kotiteatterikäyttö.
Valkokankaissa on mm. seuraavat arvot: projisointitapa, Gain -arvo, horisontaalinen Half Gain -kulma, vertikaalinen Half Gain -arvo, ALR -arvo, käyttömekanismi, kuvan koko, sertifiointi.

Projisio

Kuva voidaan projisoida etu -tai taustapuolelta ja siitä tulee nimitykset etuprojisio ja taustaprojisio. On olemassa myös kankaita mitkä toimivat sekä etu että taustaprojisokankaana. Usein asia on tiedossa mikä on projisiomenetelmä mutta jos ei kankaat ole oman tuntemuksen päätuote niin me aina autamme valitsemaan ratkaisu oikein.

Valkokankaan Gain -arvo

Gain -arvo voi olla välillä 0,5 - 3 todellisessa käyttötilanteessa. Se on kerroinluku joka kertoo saapuvan valon heijastuskertoimen heijastuspinnalla eli valkokankaalla. Mattavalkoisen pinnan luku on 1.0 (esim A4 tulostuspaperi on sellainen) ja muita yleisiä lukuja on 0.8 mikä on selvästi harmaa. Sitten on 1.2 aina 3:een asti. Gain -arvolla voidaan nostaa tai laskea kuvan kirkkautta ja muuttaa muutamia asioita.

Korkea arvo lisää kuvan kirkkautta ja nostaa kontrastia tietyn verran mutta samalla se nostaa ympäröivän hajavalon vaikutusta kuvaan joten se ei ole suoraan käyttökelpoinen menetelmä parantaa kuvan kokonaislopputulosta. Samalla korkea gain heikentää mustan tasoa ja kun sitä laitetaan riittävän korkealle, se luo ns. hotspot ilmiön jossa vaikutus on sama kuin posottaisi taskulampulla seinälle, pistemäinen kirkkaus keskellä ja sivuilla heikko kirkkaus. Siksi 1.0 pienempää Gain -arvoa käytetään siihen, että syvennetään mustan tasoa. Väritoiston kannalta Gain 1.0 pidetään parhaana, mutta totuus on se, että lopputulos riippuu kuvan kalibroinnista jos lähdetään pilkkua viilaamaan.

Gain -arvo myös muuttaa aina värien käyttäytymistä mikä ei esim yritysmaailmassa ole välttämättä mikään erityinen asia mutta kotikäyttäjä saattaa haluta kalibroida projektorin uudelleen. Gain -arvoja on olemassa juuri siksi että niillä voidaan jonkun verran vaikuttaa kuvan ominaisuuksiin kuten kirkkauteen tai mustan tasoon.

Half Gain

Half Gain -arvot ilmoitetaan usein kankaissa vaikka kun puhutaan diffusoivasta eli perinteisestä valkokankaasta niin sillä ei ole juurikaan merkitystä sillä kuva näky joka puolelta yhtä kirkkaana. Half Gain -arvo kertoo millä kulmalla kuvan kirkkaus puolittuu vaaka -tai pystysuunnassa. Tämä arvo on oleellinen erikoiskankaissa sillä se käytännössä tarkoittaa tosiaan kuvan kirkkauden puolittumista ja se voi olla vaakasuunnassa esim 23 astetta ja pystysuunnassa jopa 15 astetta. Joten sillä on merkitysta asennuksen kannalta ja kokonaisuuden kannalta paljonkin sellaisissa tapaukissa. Mutta miksi juuri half gain eikä esim 1/4 tai jotain muuta? Siksi että ihmissilmä erottaa kuvan kirkkauden puolittumisen tai tuplaantumisen. Pienemmät erot on pelkkää arvailua. Tämä on tärkeää sisäistää kun vertaillaan joitain pieniä lukuja tykkien eroissa koska niillä ei ole pienintäkään merkitystä, vaan jos halutaan vähän tehokkaampi tykki niin sen pitää olla tuplasti tehokkaampi jotta näkisimme eron selvästi. Ja sama käänteisesti: kirkkauden pitää puolittua jotta voisimme sanoa selkeästi että kuvassa on eroa. Siksi half gain on sen mittari. Se ei suinkaan tarkoita että kangas on käyttökelvoton half gain kulman jlk. Se vaan täytyy ottaa huomioon niissä tapauksissa jossa se vaatii sitä.
Esim jos kuvan kirkkaus on 800nit nollakulmassa eli suoraan tykiltä katsottuna ja half gain on 23 astetta niin riippuen kankaan käyttäytymiskäyrästä vielä 60 asteen kulmassakin kuva voi olla esim 300nit mikä on tuplat mitä normi läppärin kuva on. Toki kaikki riippuu hajavalon määrästä kankaalla. Eli Half gain -arvo on vain mittari joka auttaa suunnittelussa, mutta ei sitä voida pitää valintakriteerinä.

FYI kankaan half gain mitataan ja ilmoitetaan aina keskiakselista eli tykiltä katsottun kankaan keskelle kulkeva akseli on nollakulma ja kulma lähtee avautumaan kankaan keskipisteestä katsomoa kohti kumpaankin suuntaan. Ilmoitettu arvo on vain toinen puolisko aina eli jos half gain on 23 astetta niin se tarkoittaa että se on 23astetta toiseen suuntaan ja toiseen. Ja sama pystysuunnassa. Katso kuva alla.

ALR -arvo

ALR -arvo valkokankaissa on vähiten tunnettu termi sekä työkalu ns. asiantuntijoiden keskuudessa. Se on kerroin joka kertoo miten hajavalo vaikuttaa kankaaseen? Se voi olla 5-30% ja mitä pienempi arvo sen parempi katsojan kannalta. Normaali valkokankaan ALR -arvo on 25% ilman voimakasta sivuvaloa. Ja kankaita myyvät tietävät miten herkästi hajavalo pilaa valkokankaalla olevan kuvan. Siksi on kehitetty muita kankaita mm. optisia valkokankaita. Parhaimmillaan niiden ALR -arvo on 5% ja se on DNP Screenissä jolloin ympäröivä valo ei pääse juurikaan pilaamaan projektorin kuvaa. ALR -arvon käyttö laskennassa vaatii paljon asiantuntemusta koska valon tulosuunnalla ja määrällä on oma merkityksensä. Siksi vaikka se on äärimmäisen tärkeä tieto kankaasta niin sen käyttöä pitää osata käsitellä oikein.

Valkokankaan käyttömekanismi

Tämä on varsin itseään selittävä termi ja käyttömekanismi valkokankaassa voi olla: käsikäyttö, moottorikäyttö tai kehyskangas sekä ns. kasattava keikkakangas. Toki näistä on omat alaversionsa kuten moottorikäyttöisessä voidaan leikkiä kuvasuhteilla, tai sillä onko kankaassa ekstravaijerit sitä varten, että lasketaan kangas ensin alemmaksi ja sitten vasta rullataan kangas ulos. Moottorivalkokangas voi olla myös maasta nouseva jolloin sitä ei kiinnitetä mihinkään, vaan se lepää lattialla, ja sellaiselle kankaalle on oma käyttönsä museomaailmassa tai arvokiinteistöissä. Lisäksi valkokangas voi olla sivupingotettu tai ei. Pingotus auttaa kangasta pysymään suorana mikä on melko oleellinen asia.

Käsikäyttöinen valkokangas on toki usein edullisin ja samalla huonoin koska 'hinta edellä' ajattelu pakottaa tuotteet kompromissitasolle kuvan suoruuden kanssa.

Kehysvalkokangas jota usein kutsutaan kiinteäksi valkokankaaksi on suosittu ja hintalaadultaan hyvä tuote, sillä se on takuulla suora ja usein rajaa kuvan mainiosti. Siihen voidaan yhdistää maskimekanismi mikä rajaa kuvan eri kuvasuhteille. Kehyskangas voi olla myös kehyksetön jolloin se on suoraan kovalla pinnalla pysyvästi. Se on erittäin moderni tuote ja varsin sisustuksellinen valkokangas. Usein se vaatii tykiltä hyvää kuvansiirtoa sillä kuvan rajaaminen kankaalle ilman kehyksiä on haastavampaa.

Keikkakangas on kasattava tuote ja usein ne ovat ison kokoisia ja tarkoitettu vaihtuvaan ympäristöön kuten tapahtumiin

Valkokankaan koko

Valkokankaan koko määritellään hyväksyttyjen nyrkkisääntöjen mukaan. Katseluetäisyys/1,5 =kuvan leveys. Tai katseluetäisyys voidaan määritellä kuvan leveys x 1,5. Toisaalta maksimietäisyys määritellään kuvan korkeus x6 = maksimi katseluetäisyys. Usein kuvan koko määritellään mututuntumalla, mutta siihen on vankat perusteet että kuvasta ei tehdä yltiösuurta koska järkevä kuvakoko voi tarkoittaa sitä, että tykin ei tarvitsekaan olla yltiötehokas. Se sääsää rahaa. Tämä pitää paikkansa etenkin julkisissa tiloissa ja yrityksillä. Kotona heikommassa valaistuksessa kankaan koko kannattaa maksimoida. Kuitenkin siinäkin on oltava järki mukana ja täytyy ymmärtää pikkuisen tykkien optiikkaa. Varminta on on aina laskea kuvan leveydestä 1.5 kertoimella tykin asennusetäisyys, jolloin ei rajaa itseltään mitään vaihtoehtoja pois.

Sertifiointi

Valkokankaissa näkee usein sertifiointilätkiä joista kiinnostavimmat on UHD 4K ja ISF. 4K UHD lätkä on tietääksemme ihan höpöä, sillä emme ole törmänneet missään mihinkään 4K sertifiointi kattojärjestöön. Usein se vain tarkoittaa sitä että tuote on testattu soveltuvan 4K kuvalle. On valkokankaita jotka eivät sovellu 4K käyttöön. Niitä ovat esim perforoidut valkokankaat ja mikroperforoidut ja monet punotut tai kudotut ääntä läpäisevät valkokankaat. Useimmiten kuitenkin vanhat ei ääntä läpäisevät valkokankaat soveltuvat yhtä hyvin 4K kuvalle kuin uudetkin. Jos ne eivät sovellu niin sen näkee kukin heti, siihen ei tarvita mitään lätkiä tai sertifiointeja.

ISF -sertifiointi on aito sertifikaatti mikä takaa materiaalin tasaisen ja oikeanlaisen väritoiston. Se on ihan asiallinen sertifiointi vaativille kotiteatterikäyttäjille tai studioille.

Valkokankaan materiaali

Valkokangas on yleisesti PVC -muovista tehty valmiste ja usein monikerrosrakenteinen jossa voi olla eri kerroksia vahvistamassa rakennetta tai tukemassa jotain ominaisuutta kuten väritoistoa tai se voi olla rakenteeltaan ääntä läpäisevä jolloin se on joko perforoitu tai sitten kudottu rakenteeltaan. Näissä suurimmat erot liittyvät rakenteeseen ja nimenomaan onko se ääntä läpäisevä vai ei. Ääntä läpäisevistä kankaista saatetaan puhua vaikka kuinka paljon mutta oikeasti erot ovat suuresti liioiteltuja rakenteellisessa mielessä. Joku voi painottaa että miten hyvin kangas läpäisee ääntä ja vääristääkö se sitä ja hintaerot kasvavat sen mukaan aika huikeiksi. Marginaalisesti niissä on eroja mutta ei tuhansien eurojen eroja pelkän rakenteen takia. Se on markkinointia. Jos on tuhansia sijoittaa kankaaseen sen äänen läpäisykyvyn perusteella niin se raha on paremmin käytetty tilan akustointiin ja itse kaiuttimiin kuin jonkun marginaalisen eron poistamiseen kankaiden väliltä punosrakenteen suhteen. Kankaissa on toki valtavasti eroja sen suhteen miten ne käyttäytyvät eri valaistusoloissa mutta se on eri asia kuin em. erot. 

Optiset kankaat ovat rakenteeltaan hyvin erilaisia kuin perinteinen diffusoiva valkokangas. Ne ovat rakennettu monesta kerroksesta joilla on kullakin vain 1 funktio. Tärkein on toki hajavalon absorbointikerros joka toimii sälekaihtimien tavoin, mutta rakenteeltaan se on niin hienoista että se vaatii oman prosessin ja valmistuslinjaston. Ns. linssikankaita valmistetaan myös valvomokuutioihin ja DNP Screenin ultralähiprojisointiin. Nekin ovat erikoiskankaita erikoiskäyttöön.
Tärkein kriteeri on kunkin kankaan oikeanlainen käyttösovellus ja siksi me pyrimme tarjoamaan kaikkia mahdollisia kankaita eri käyttötilanteisiin. Me emme tuijota tai painota marginaalisia eroja vaan laskemme asiakkaille aina pari kolme käyttöskenaariota eri kankailla jolloin kokonaiskustannus selviää hyvin nopeasti. 

Valkokankaiden tekniset arvot täytyy aina sovittaa käyttötilanteisin ja ne eivät ole sellaisia mustavalkoisia -arvoja joiden perusteella voi hyväksyä tai hylätä valkokangas, koska yhtä suurta roolia näyttelee tilan muokkaamismahdollisuudet sekä tykin valinta. Kaikki ne täytyy laskea etukäteen.

Toki silloin kun tilaa ei voi muokata ja tykki on jo valittu, niin valkokangas valitaan pelkästään sen perusteella paljonko hajavaloa lankeaa kankaalle ja mikä on tykin käypä netto Lumene arvo, jolloin suurinta roolia näyttelee ALR -arvo ja Gain -arvo sekä valon tulosuunta. Jotta saisitte parhaan lopputuloksen niin ota yhteyttä meidän tiimiin ja me valitsemme oikein toimivan valkokankaan tilaanne.

 

Meidän kauttamme saat millaisen tahansa valkokankaan, jos se vain on mahdollista valmistaa!