Äänentoiston suunnittelu

Tärkeintä äänentoistossa

Äänentoistossa 2 tärkeintä seikkaa ovat tilan jälkikaiunta-aika ja kaiuttimet. Näiden kahden ollessa pielessä millään muulla ei ole mitään väliä äänentoiston kannalta. Ne ovat myöskin aina rinnakkain toteutettavat asiat. Et voi kompensoida tilan akustointia miljoonan euron kaiuttimilla, tilan vaikutus äänentoistoon ei siitä muutu miksikään. Etkä tilaa muokkaamalla loputtomasti saa parempaa ääntä kuin mihin kaiuttimet pystyvät. 

Aina kun olet hankkimassa mitä tahansa äänentoistoa panosta tilan akustointiin yhtä vakavasti kuin laitteisiin. Karkeasti sanottuna se mitä aiot laittaa äänentoistojärjestelmään niin laita 50% akustointiin tai tuplaa bujdettisi ja laita toinen puolikas akustointiin. Tämä on aidosti tärkeä asia, mietihihän: kaiuttimen toistettavasta äänestä maks. 20% mutta yleensä jopa vain 10% on suoraa ääntä ja loput tilan tuottamaa heijastusta joten se korostaa riittävän hyvin sitä että tilan käsittely on ensiarvoisen tärkeää ja se ei ole koskaan hukkaan heitettyä rahaa sillä se lisää myös asuinmukavuutta. 

Tilan jälkikaiunta-aika on yksinkertaisesti aikaväli jonka ääni kaikuu tilassa ja se voi olla tyhjässä, kovapintaisessa tilassa 2.2 sekunttia. Sellaisessa tilassa on kammottavaa jutella koska ääni puuroutuu kaiun takia, saati yrittää kuunnella musiikkia tai leffaa. Toimistotilalle, luokkahuoneisiin ja yritystiloihin suositellaan tavoittelemaan 0.8 sekunnin jälkikaiuntaa mikä voisi sopia hyvin myös olohuoneeseen normaalin elinmukavuuden tasoksi ja kotiteatteriin riittää 0.5 sek. Studiotasoisessa tilassa se voi olla jopa 0.2 sek. mutta sellaista ei kannata tavoitella ellei sitten siihen ole jotain tiettyä syytä. 

Sopiva jälkkaiunta-aika kotiteatterissa, olipa se dedikoitu tai olohuonekäytössä oleva, voidaan toteuttaa akustoivilla materiaaleilla kuten akutsointilevyillä sekä huonekaluilla. Me voimme auttaa sinua miettimään miten tämä puoli kannnattaa tehdä. Voit halutessasi myös tutustua vähän tarkemmin akustointiperiaatteisiin ja materiaalitarpeen laskentaan Parocin sivuilta. Me edustamme myöskin heidän tuotteita.

Materialin menekin laskentaan on olemassa suuntaa antava kaava: Sabinen kaava josta johdettuna materialin menekki säännöllisessä tilassa lasketaan seuraavasti: 0,16 x Tilan tilavuus/haluttu jälkikaiuinta aika = m2 määrä akustoivaa tavaraa absorptioluokalla A. Esimerkkinä olohuone mitoiltaan 7x5x2,7m ja jälkikaiunta-ajaksi toivotaan 0,5 sek mikä riittää mainiosti kompromissiksi normielämään, musakuunteluun ja ei dedikoituun kotiteatteriin. Joten 0,16x(7x5x2,7)/0,5 = 30,24 m2 akustointimatskua luokaa a. Tietenkin sijoittelu on myös tärkeä joten mahdollisuuksien mukaan ensiheijastuspisteisiin matskua ja takaseinään sekä loput kattoon, näin hyvin hyvin karkeasti sanottuna. Sohvan ja nojatuolien pinta-ala voidaan vähentää tuosta tuloksesta, mutta matot ja verhot ym ovat vain pientä bonusta eikä niille voi antaa suurta arvoa vaan kannattaa ajatella että ne ovat mukava lisä. 

Kaiuttimen valinta

Kaiuttimen valinta on tehty aavistuksen liian epäselväksi koska tekniset arvot ovat ääripäitä jotka mitataan usein puoliavaruudessa (eli kuten olisi ulkona) ja vain kuin toistetaan liian kovalla äänenpaineella. Monissa kaiuttimissa ilmoitetaan myös jotain täysin keksittyjä asioita kuten passiivikaiuttimen teho, joka on aktiivikaiuttimen tai vahvistimen luku (mikä ei sekään kerro mitään). Lisäksi useimmiten kaiuttimet ovat suunniteltu asennettavaksi optimaalisesti, silti aniharva meistä jaksaa tunata sen asian kanssa. 

Ja tämä johtaa vääjäämättä ylilyönteihin tai vääristää kaiuttimen todellista luonnetta. Mutta alla on muutama perusluku mikä antaa perspektiiviä sen suhteen mitä kannattaa odottaa kaiuttimelta. 

Normaaleissa kotiolosuhteissa tehoa kaiuttimen ajamiseen tarvitaan vain 1Watti ja sillä päästään kaiuttimessa usein naapureita häiritsevään äänentasoon joten tehontarve vahvistimelta on täysin hyödyntä pohdiskelua. Virranantokyvyllä ja DACeilla on oma sijansa muuta kaiuttimen rinnalla niiden ominaisuudet jäävät hienosäätöpuolelle.

Ihmisen puheääni on matalimmillaan noin 80Hz ja korkeimmillan 10 000Hz. Normaali puhekorkeus on miehellä 100 - 130Hz naisella melkein tuplat 180 - 240Hz ja lapsella noin 300Hz. Käytännössä siis asiallinen kaiutin toistaa vaivattomasti puheen ja sen ääripäät. Täysmittaisen, 88 koskettimen pianon taaajuusalue on 27,5 - 4186Hz joten sen kuuntelu vaatii jo normaalin kaiuttmen lisäksi aktiivisen subwooferin joka pystyy toistamaan matalat äänet, siitä ei pääse mihinkään tai sitten pitää olla todella isot elementit kaiuttimissa että päästään niin mataliin ääniin. Kirkkourut, joiden arvellaan tuottavan matalimmat äänet kaikista soittimista, ulottuvat jopa vieläkin matalammalle ehkä jopa 10Hz joten tämä antaa perspektiiviä siitä mitä kaiuttimilta kannattaa vaatia mikäli haluaa toistaa koko taajuusvasteen.

Kaiuttimessa on tietenkin paljon rakenteellisia seikkoja jotka vaikuttavat äänenlaatuun ja muihin seikkoihin äänentoistossa ja sitä kautta hintaan ja siksi omat mieltymykset kannattaa tuoda heti esiin myyjälle jolloin hän voi ehdottaa sopivaa ratkaisua. Kaiuttimia on niin paljon maailmassa että mihin tahansa toiveeseen löytyy sopiva ratkaisu. Kuitenkin kokemuksemme mukaan kannattaa etsiä kaiutin joka toistaa riittävän alas pienelläkin äänitasolla sekä yleensä on kivaa että kaiutinta voi kuvailla selkeäksi, läsnäolevaksi, suht kirkkaaksi ja dynaamiseksi. Muutoin ääni voi olla tunkkainen. U

sein kotimaiset kaiuttimet täyttävät suuren osan noista ominaisuuksista ja niissä on huippu hinta-laatu suhde. Omasta valikoimastamme olemme valinneet Waterfall Audion kaiuttimet koska ne ovat kaikkea edellä mainittua sekä tietty osa kotimaisia kaiuttimia on meillä edustuksessa. Kaiutin on kuitenkin subjektiivinen tuote mutta jos jokin auttaisi sinua pohtimaan oikean kaiuttimen valintaa niin muista että fysiikan lakeja ei voida ohittaa. Pieni kaiutin toistaa pienesti ja iso toistaa isosti joten jos haluat isoa ääntä niin älä huijaa itseäsi ostamaan pikkukaiuttimia ja toisaalta jos haluat nätin ja huomaamattoman setin niin subi on pakollinen jos halutaan että ääni on uskottava.

Kotiteatterikaiuttimet

Kotiteatteri on ennen kaikkea elämys joka on parhaimmillaan hyvin kolmiulotteinen äänenkin suhteen. Vaihteohtoja toteutukselle on useita ja tämä Dolby Digital video voi auttaa miettimään mitä itse haluat kotiteatterin äänentoistolta. 

Kotiteatterin äänentoiston peruskomponentteihin kuuluvat etukaiuttimet, keskikaiutin, surroundkaiuttimet ja subwoofer. Perus monikanavaäänentoistossa etukaiuttimia on 1 pari, keskikaiuttimia 1kpl, surroundkaiuttimia 1 pari ja 1 kpl subwoofereita. Tällöin puhutaan 5.1 järjestelmästä. Tällä hetkellä laajin kotikäytössä oleva järjestelmä on 7.2.4 jossa edelliseen verrattuna tulee lisäksi takasurroundkaiutinpari, 4kpl Atmos kaiuttimia kattoon ja lisäsubwoofer.

 

Monihuonejärjestelmät

 

Taustamusiikkijärjestelmät

 

Matalan impedanssin järjestelmät

 

Korkean impedanssin 100V järjestelmät