Akustiikasta lyhyesti
Jokaisella tilalla on akustiset ominaisuutensa ja ne vaikuttavat esimerkiksi puheen, sekä erilaisten hälyäänten käyttäytymiseen tilassa. Tilassa voi esimerkiksi olla helppo ja miellyttävä pitää palaveria, jos huoneakustiikka on kunnossa ja jälkikaiunta-aika on riittävän lyhyt. Puheesta saa hyvin selvää ja toisaalta lattialle pudonneen kahvikupin ja lusikan kilinä vaimenee nopeasti - eli hälyääneksi luokiteltava kilinä ei jää kaikumaan huoneessa.
Huoneakustiikalla siis tässä mielessä tarkoitetaan ensisijaisesti jälkikaiunta-ajan hallintaa. Ei niinkään äänieristystä, joka sekin toki on "sukua" akustoinnille, mutta vaatii usein massiivisempia rakenteita ja on tilaan jälkikäteen hankalammin toteutettavissa. Jälkikaiunta-ajan hallinta on sen sijaan toteutettavissa tilaan kuin tilaan järkevästi.
Eri kokoisiin ja eri käyttötarkoituksiin tarkoitettuihin tiloihin on olemassa ihan standardin mukaiset suositellut tavoitearvot. Nämä antavat selkeän lähtökohdan suunnittelulle ja näiden perusteella voidaan helposti laskea vaadittava akustointimateriaalimäärä, jolla tavoitteeseen päästään. Eli kuinka paljon esimerkiksi absorptioluokan A akustointimateriaalia tilaan on sijoitettava.
Akustiikkapaneelit lyhentävät sisätilojen jälkikaiuntaa tehokkaasti.
Paneeleista voidaan muodostaa sisustuksellisia akustiikkaseinämiä, kattopintoja tai akustiikkatauluja. Ne soveltuvat niin yksityiskoteihin kuin julkisiinkin tiloihin. Paneelit sopivat erityisesti hifiharrastajille, kodin akustiikan parantamiseen, sekä julkisten tilojen akustointiin.
Materiaalin tiheys ja elementin paksuus mahdollistavat tehokkaan vaimennuksen laajalla äänialalla. Paneelit on helppo asentaa, sillä niissä on itsekiinnittyvä liimatausta!
Sopiva jälkkaiunta-aika kotiteatterissa, olipa se dedikoitu tai olohuonekäytössä oleva, voidaan toteuttaa akustoivilla materiaaleilla kuten akutsointilevyillä sekä huonekaluilla. Me voimme auttaa sinua miettimään miten tämä puoli kannnattaa tehdä. Voit halutessasi myös tutustua vähän tarkemmin akustointiperiaatteisiin ja materiaalitarpeen laskentaan Ecophonen perusoppaasta. Me edustamme myöskin heidän tuotteita.
Materialin menekin laskentaan on olemassa suuntaa antava kaava: Sabinen kaava josta johdettuna materialin menekki säännöllisessä tilassa lasketaan seuraavasti: 0,16 x Tilan tilavuus/haluttu jälkikaiuinta aika = m2 määrä akustoivaa tavaraa absorptioluokalla A. Esimerkkinä olohuone mitoiltaan 7x5x2,7m ja jälkikaiunta-ajaksi toivotaan 0,5 sek mikä riittää mainiosti kompromissiksi normielämään, musakuunteluun ja ei dedikoituun kotiteatteriin. Joten 0,16x(7x5x2,7)/0,5 = 30,24 m2 akustointimatskua luokaa a. Tietenkin sijoittelu on myös tärkeä joten mahdollisuuksien mukaan ensiheijastuspisteisiin matskua ja takaseinään sekä loput kattoon, näin hyvin hyvin karkeasti sanottuna. Sohvan ja nojatuolien pinta-ala voidaan vähentää tuosta tuloksesta, mutta matot ja verhot ym ovat vain pientä bonusta eikä niille voi antaa suurta arvoa vaan kannattaa ajatella että ne ovat mukava lisä.
Lue Wikipediasta lisää akustiikasta: Akustiikka, Akustiikka (eng), Akustiikkalevy