Valkokangas.net > Esitystekniikka > 160'' näyttö valoisaan tilaan

160'' näyttö valoisaan tilaan

Monitoiminen sisätilan kuvaratkaisu

 
 
 
 

160'' näyttö valoisaan tilaan

Jättikuvaratkaisumme on huippujärkevä ratkaisu isoihin ja valoisiin tiloihin kuten areenoille, sisäpelikentille, auditorioihin, koulujen liikuntasaleihin tai yritystiloihin. Tämän parempaa ratkaisua ei saa ellei ole valmis panostamaan vähintään viisinkertaisella summalla LED-näyttöihin.

Ratkaisumme koostuu valotehoisesta laserprojektorista joka speksataan tapauskohtaisesti ja kehysmallisesta mustaraitavalkokankaasta (DNP Screens) mikä poistaa ympäröivää hajavaloa todella tehokkaasti, jolloin saavutetaan korkea kontrasti ja sopiva kirkkaus huomattavasti edullisemmalla hinnalla kuin jätti LED -näytöllä. 

160'' paketti koostuu WUXGA laser tykistä 5 000alm valoteholla ja kehyskankaasta jossa on 344x215cm kuvakoko. Kuvan kontrasti on 7 kertaa korkeampi kuin vastaavalla kokoonpanolla perinteisellä valkokankaalla. Tuotekuvat ovat aitoja asennuskohteita joissa on käytetty vastaavaa kokoonpanoa ja niistä näkee mainiosti mitä on odotettavissa lopputuloksesta. Hinta sisältää kankaan ja projektorin. Asennustyö ja tarvikkeet laskutetaan toteutuneen mukaan. Suunnittelukäynti sisältyy hintaan

Huom! Paketin sisältö saattaa muuttua ja hinta sen mukaan mikäli mittaukset osoittavat että vaaditaan tehokkaampi tykki tai eri kokoinen kangas.

Hankintakriteerit

Jättinäyttöratkaisumme ovat monessa suhteessa todella ylivoimaisen järkeviä. Alla on ratkaisun hyvät ja huonot puolet.

Hankintahinta on yksi merkittävimmistä asioista asiakkaalle. Ja meidän valoisan tilan ratkaisumme Mustaraitakankaalla ja Laser tykillä ovat ylivoimaisesti kevyempiä lompakolle kuin esim. vastaavan kokoisen LED -jättinäytön hankintakustannus.

Esimerkkinä 3,4m leveä LED -näyttö 2,6mm pikselitiheydellä FHD -kuvatarkkuudella on 100 000 luokkaa€. Meidän ratkaisumme vastaavassa tilanteessa samalla kuvakoolla kuvalla ja WUXGA tarkkuudella on vain 11 300 + asennus ja tarvikekulut. Eli hankintahinta jättikuvaratkaisullemme on 5 kertaa edullisempi kuin LED -mainosnäytöllä tehtävä ratkaisu. Ja LED -näyttöratkaisu ei ole 5 kertaa parempi ratkaisu niin kuin hintaero antaisi ymmärtää. Jätti LED -näyttö on parempi vain 1. jos ei ole mahdollista laittaa projektoria niin ettei kukaan kulje valokeilassa tai jos tarvitaan hillittömästi kirkkautta erityistä tilannetta varten kuten ulkokäyttö tai täysin luonnonvalossa oleva sisätila.

Muussa tapauksessa DNP mustaraitakangas + laser tykki on järkevämpi ratkaisu kaikin puolin. Tässä pari konkreettista esimerkkivideota. Ostoskeskus. Alikulkutunneli. Tietenkin käyttösovelluksia on lukematon määrä. Alla vielä muutama seikka mitä kannattaa harkita.

Energian kulutus on LED -näytöillä melkoista. 5m kuvalla se on 7,2Kw ja se muuttuu lähes kokonaan lämmöksi joten sen lisäksi että se kasvattaa energiankulutusta melkoisesti käytössä, niin se kasvattaa jäähdtystarvetta tilassa merkittävästi. Talvikaudella tilanne voi olla hieman helpompi mutta silti tämä asia täytyy konkreettisesti ottaa huomioon monellakin tavalla kuten jäähdytystehon laskelmissa sekä myöskin valmistelutöissä sillä LED -näytöt vaativat 3-vaihesyötön.

Meidän ratkaisumme käyttää maks. 500W tehoa, joka on mitätön arvo verrattuna edelliseen. Ja normaali pistoke riittää valmistelutöiksi. 

Asennus on asia mitä täytyy miettiä. Mustaraitakangas ratkaisumme vaatii 2 eri kiinnityskohtaa: yksi tykille ja toinen kankaalle. Kankaan paino on kymmeniä kiloja joten mistään kovin suureellisesta asennuksesta ei ole kyse. Vastaavassa tilanteessa LED -paneelien paino esim 5m kuvalla on 430kg mikä vaatii tietysti asianmukaisen ja turvallisen kiinitystavan suunnittelun. Asennuskustannukset ovat tätä kautta aivan eri luokkaa, koska sekä asennustyö että säätö on huomattavasti monimutkaisempaa LED -näyttökohteissa. 

Valoisan tilan ratkaisumme eivät sovellu silti joka paikkaan. Koska se on aina kombinaatio projektorin ja kankaan välillä, niin välimatkan on oltava vähintään 1,5 kertainen kuvan leveyteen nähden, siksi esim näyteikkuna voi olla pakko toteuttaa LED -näytöillä tai videoseinänä. Tai kohteissa joissa kuvan kirkkauden pitää olla voimakkaampi kuin päivänvalo, eli jossa halutaan että kuva toimii 'majakkana' ohi kulkeville niin silloin voi olla että on järkevämpää hankkia LED -mainosnäyttö. Perus näyttö  ei tosin riitä, vaan tarvitaan ikkunamainoskäyttöön tarkoitettu kirkkaampi näyttö.

Tekniset suoritusarvot ovat tietenkin tärkeitä myöskin. LED -jättinäytöissä on paperilla kiistaton etu sen suhteen ja mainoskäyttötilanteessa ne ovat kärjessä. Kirkkaus niissä on usein lähellä 1000nitsiä ja kontrasti luokkaa 4000:1. Tämä on teoriassa hyvä mainoskäyttöön ja lyhyen ajan - muutaman sekunnin katsomiseen. Nämä samat arvot ovat kuitenkin kelpaamattomia pitkä-aikaiseen katsomiseen kuten luennointi, koulutus, valvonta tai elokuvan katsominen. Se johtuu siitä että liikaa on liikaa. Kontrastia ei voi koskaan olla liikaa mutta valotehoa kyllä. Toki LED -tauluissa on usein kirkkauden säätö mutta jos sitä säädetään inhimillelle tasolla niin miksei suoraan ostaisi ratkaisua jota ei tarvitse 'kuristaa'.

On luotu suositukset teknisille arvoille jossa esim kirkkauden pitäisi olla 2-3 kertaa suurempi kuin ympäröivä valo mutta ei sitä suurempi jotta se olisi silmäergonomian kannalta hyvä. Käytännössä sopiva kirkkaus sisätiloissa on pikkuisen suurempi kuin läppärin näytön kirkkaus jos ajatellaan koulutusta ja muuta pitkä-aikaista katselua. Meidän ratkaisumme pääsee tähän lopputulokseen sisätiloissa helposti.

LED -näyttöä ei saa usein taipumaan siihen koska niiden peruskirkkaus on suunniteltu korkeammaksi, ellei se ole erikseen rakennettu tätä asiaa silmällä pitäen. Siksi LED -paneelinäyttöjä ei voida käyttää koulutustarkoituksiin tai muuhun pitkäaikaiseen katselukäyttöön. Se rasittaa niin paljon silmiä että käytännössä jo muutaman kymmenen minuutin yhtäjaksoinen katselu saa aikaan todella rasittuneen olon. Tiedämme toki että niitä käytetään mutta se ei ole järkevää, saati kustannustehokasta.

Siksi tässä suhteessa meidän ratkaisumme on silmäergonomian kannalta paljon edistyksellisempi kuin LED -paneelit ellei sitten valita silmäergonomisia paneeleita joissa ei näy ledverkkoa ja jonka kirkkaus on säädetty ns. valmomo-oloihin. 

Mainoskäyttöön kuvan kirkkaus sisätiloissa saa olla korkeampi ja suositus on luokkaa 250 - 400nitsiä ja aina 1000nitsiin saakka, mutta niissäkin täytyy olla järki mukana, koska usein muistamme mainoksesta vaan että 'olihan kuumottava näyttö' eikä mitään muuta. 

Kontrastia ei voi olla liikaa ja siinä led -paneelit ovat korkeatasoisempia kuin projektoriratkaisu. Kuvan kontrastille on kuitenkin tehty suositukset jotka ovat seuraavia: koulutus ja luennointi sekä presentaatio eli ei kriittinen päätöksenteko vaatii kuvalta kontrastin 15:1 ja se on yleensäkin minimi johon pitää pyrkiä. Kriittinen päätöksenteko vaatii yli 25:1 ja siihen kuluu valvonta, tutkinta ym. aidosti kriittiset tilanteet. DNP mustaraitakankailla ja Laser tykillä päästään yleensä varsin helposti näihin lukemiin. Alla on kuva jossa on toteutunut kontrasti 15:1. 

Miten edetä?

Mikäli olette hankkmassa jättinäyttöratkaisua niin ottakaa yhteyttä meihin. Lähtökohtaisesti prosessi etenee niin, että ensin tarkastelemme tilasta otettuja kuvia mitä pyydämme toimittamaan meille ja arvioimme tilannetta. Sen jälkeen suoritamme suunnittelu -ja mittauskäynnin, jonka perusteella määrittelemme yhteensopivat tuotteet ja laskemme, että suunnitelmamme pitää paikkansa toteutuvien lukujen valossa.

Mikäli ratkaisumme on sopiva niin tarjoamme sitä teille parhaaseen hintaan. Mikäli laskelmat osoittavat, että se on mahdoton toteuttaa, niin suosittelemme sopivaa LED- jättinäyttöä.

Tarjousvaiheen jälkeen tilaamme tuotteet ja asennamme ne paikalleen. Jos on tarvetta rahoitukselle niin rahoitus onnistuu hyvin helposti.

Kun tilaa meiltä tällaisen valoisan tilan ratkaisun niin ei tarvitse 'tilata sikaa säkissä' koska suunnitteluvaiheessa tehtyjen mittausten perusteella toimitamme asiakkaalle valmiiksi kuvia miltä lopputulos tulisi oikeasti näyttämään.