Valkokangas.net > Videotykit > Epson EH-TW9400W 4K-E shift

Epson EH-TW9400W 4K-E shift

Sopivin tykki valoisan tilan kotiteatteriin

 
 
 
 

Epson EH-TW9400W 4K-E shift

Epson EH-TW9400W on parannettu malli 9300W:stä. 

Asiat jotka muuttuivat ovat 4K kuvapuolella. 4K signaalin käsittely parani signaalitietasolla, ilmeisesti isommalla kaistanleveydellä joka tukee paremmin kompressoimatonta 4K kuvaa. Tämä ei ole kovin oleellinen asia niille jotka katsovat suoratoistopalvelua koska se on kompressoitua huttua. Suurin hyöty tuosta asiasta on sitten kuvaeditoinnissa tms. pro tason kuvan käsittelyssä. 

Ja Epsonin mukaan suurin juttu tässä mallissa on komponenttitason parannukset siinä miten tarkasti 4K kuva toistuu koska edellisessä mallissa 4K -kuvan skarppius ei ollut päätä huimaava joten tämä on tervetullut ominaisuus. Ja tätä ominaisuutta ei ole Epson 7400:ssa joten jos katsotaan kriittisesti 4K kuvaa niin silloin tämä voi olla se malli mitä kannattaa harkita. 

Mikä ei muuttunut?

Epsonin ylivoimainen takuu kotitykeissä on edelleen sama. Hyvä tykin mekaaninen suojaus pölyltä filtterillä ja automaattiluukulla on sama. Tuuletusmelu on edelleen matala. Langaton kuvansiirto on myös loistava ja siirtää 60fps 4K:ta kompressoituna eli Netflix ym. vaikka tekniset speksit sanoo toisin. Lampun hinta maltillisimasta päästä ja loistava lampun kesto. Edelleen markkinoiden eliittiä oleva linssiasetelma joka tuottaa uniformityn 92% mikä on aivan loistava luku ja tarkoittaa sitä että linssit ovat tasokkaita ja kuva skarppi sen takia eikä lainkaan utuinen tai nuhruinen kuten muovioptiikalla.

LCD:n ilona on myös valoteho joka pitää paikkansa niin valkovalossa kuin värivalotehossa mikä tarkoittaa sitä ettei kuva haalistu läheskään niin voimakkaasti kuin DLP:llä ja laadukas kuva on helpompi säilyttää kankaalla vaikka olisi valoisaakin.

Tosin asiaa parantaa suuresti ALR kangas josta käyttökuvia täällä vs valkoinen kangas

Kaikin puolin erinomainen valinta kotiin. 

Tässä muutama mitattu arvo ja vertailu:

 • Sen 4K on E-Shift tekniikalla tehty joka tarkoittaa käytännössä että siinä ei ole aitoa 4K pikselimäärää niin kuin esim Sonyssa. Toisaalta niin se on muissakin. Optomassa on lähtökohtaisesi oikeita pikseleitä 2Mpix kun taas Epsonissa on lähtökohtaisesti 1.2Mpix ja kummassakin tapauksessa ne nostetaan 4K määrään eri tekniikoilla. Optomassa pikselit luodaan samalla piirillä kaksi kertaa framen aikan eri kohtaan jolloin syntyy aito 4K pikseliverkko joskin hieman eri aikaan aina. Epsonissa on kaksi kuvapiiriä FHD josta toinen on viistosti toiseen nähden ja näin luodaan mekaanisesti 4K pikseliverkko. Silmä ei mittausten mukaan kykene kummassakaan tapauksessa havaitsemaan pikselieroa ellei käytä esim pientä tekstiä mittaukseen jolloin eron huomaa Optoman hyväksi. Toisaalta Epsonissa on sellainen ominaisuus kuin Super Resolution ja Fine Detail joilla saa viilattua 4K kuvan paremmaksi kuin mitä Optoma esim tarjoaa. 
 • Sitten taas Epsonissa on huimasti laadukkaampi linssi edullisemman kuvatekniikan ansiosta. Se on 16 osainen lasiobjektiivi kun taas useimmissa muissa se on muovinen kuten Optomassa . Jos kuvan puhtautta ajattelee niin ne on eri planeetalta Epsonin hyväksi verrattuna vaikkapa Optomaan. Valon jakautumisen yhdenmukaisuus (uniformity) todistaa sen joka on epsonissa 93% tasainen ja se on aivan ällistyttävä luku kun Optoma UHD60 se on 59% mikä on vähän ja UHD65:ssä 64-74% riippuen zoomista mikä on ok sen hintaiseksi.
 • Epsonissa on moottoroitu linssinsiirto muistipaikoilla joten asennus on äärimmäisen helppoa ja mahdollistaa ns. constant hight screenin käytön (ehkä epäolellista useille) jos halutaan kuvalta ns anamorfisen linssin efektiä.
 • Epsonissa lamppu kestää pitkään kokemuksemme mukaan ja siksi lampun takuu on 3vuotta/3000h ja tykissä on suodatin sekä automaattinen linssinsuojus. Missään muussa merkissä ei ole automaattista suojaa. 
 • Oikeaa valotehoa eli mitattuja lumeneita Epsonissa on näin: 2 400alm Bright Cinema eli päiväkatsomiseen ja 1400 lumenea yökatsomiseen. Optomassa UHD60:ssä 1700 on maksimi määrä mitä saa kuvanlaadun kärsimättä ja UHD65 se on 1150Alm.
 • Epsoni on huomattavasti hiljaisempi johtuen sen jätti-isosta kotelosta 50x50x25cm.
 • Viimeisenä W mallissa on langaton kuvansiirto mikä riittää 4K kuvan siirtämiseen suoratoistopalvelussa 50Hz ja Blu Ray levyillä 30Hz nopeudella. Eli säästyt kuitukaapelin hankinnalta joka on 450€ 10.6m pituudelle.
 • Ainiin ja se kirottu/ylistetty Frame Interpolation eli interpolointi...UHD60:ssä sitä ei ole mutta UHD65:ssä se on ja se toimii myös 4K kuvan kanssa. Epsonissa se on ja se toimii hyvin FHD kuvalla mutta ei ollenkaan 4K kuvalla ja ainoa keino vaikuttaa kuvan sulavuuteen on User nappi josta valitaan Fine tai Fast kuvankäsittelyksi. 

 

Epson EH-TW9400 vaikuttavat ominaisuudet

Epson 9400 on Full HD -tuplapaneelilla varustettu videotykki jossa on langaton kuvansiirto 4K-kuvalle. Tuotteen 4K-nimitys tulee siitä, että siinä on mahdollista ottaa käyttöön toinen Full HD -paneeli joka on puoli pikseliä diagonaalisesti eri kohdassa jolloin saadaan aikaan 4 alipikseliä. Siitä tulee nimitys 4K-E shift. 

Mutta 4K-toiminta edellyttää myös 4K-signaalin läpiviennin joten Epson 7400, 9400 ja 9400W ovat varustettu HDCP2.2 suojatulla HDMI-portilla joka hyväksyy 4K-matskua. 

EH-TW9400 on todella tasokas LCD-paneeli jonka asnsiosta kuvan kontrasti on erinoimainen ja mustan taso todella uskottavalla tasolla. 9400:sen kontrasti on 4 kertaa parempi kuin 7400:ssa ja asiakkaamme ovat olleet sitä mieltä että tonnin lisäpanostus tähän projektoriin on kannattava sijoitus, koska se näkyy selvästi kuvassa. (kunhan valkokangas ja tila antavat tälle mahdollisuuden. Valkoinen kangas tai perus harmaa ei tätä useinkaan tee)

10-bitin kuvankäsittely on osoittautunut toimivaksi ja kuvan liiketoisto on todella mallikasta jopa ilman interpolointia. Kokemuksesta sanomme että tällä projektorilla on erittäin nautinnollista seurata urheilua TV:stä tai katsoa suoratoistopalveuita. Kaikki toimii tökkimättä ja erittäin ammattimaisesti.

Interpolointia voi käyttää low ja middle asetuksilla jolloin liiketoisto on huippua mutta high asennolla se menee epäuskottavaksi muovimaiseksi ja tökkiväksi vahanukketeatteriksi.

Liiketoistoa saa muunneltua Fine/Fasta toiminnolla joka vaikuttaa kuvankäsittelyyn ja lagiin ja niillä saa pudotettua turhat viiveet pois halutessaan. Samalla vaikutetaan myös 4K-kuvatoiston käyttömahdollisuuteen joka ei ole käytettävissä yhdessä interpoloinnin kanssa Fast-asennossa.

9400:ssa ja 7400:ssa kuvaa voidaan parantaa monilla tavoilla valikoista lisäämällä reunaterävyyttä ja selkeyttä sekä ainakin 4:llä muulla tavalla jotka ovat oikein säädettyinä olleet todella merkittävä lisä kuvan kokonaisselkeyteen. Niiden vaikutusta kannatta surutta testailla jolloin löytyy se kultainen keskitie.

 

EH-TW9400 vaietut ominaisuudet

Epson 9400 kätkee sisäänsä muutaman toiminnon jonka tajuaa vasta käytettäessä. Esimerkiksi kun käytät HDMI 2-porttia joka on ainoa jossa on HDCP2.2 tuki niin huomaat että 4K-matskulla kaikki lisäsäädöt ovat pois päältä eikä niitä voi käyttää kuten interpolointi, 4K-skaalaus, sekä muutama muu menussa oleva vähäpätöisempi toiminto. Tämä on ihan loogista mutta yllättävää, että interpolointikin putoaa pois päältä. Sinänsä 4K-kuvaahan ei tarvitsisi säätää mutta välillä mieli tekisi, koska 4K-kuvassakin on eroja joiden merkityksenkin tajuaa vasta kun katsoo sitä. 

4K-kuvaa on seuraavilla kuvanopeuksila: 24, 25, 30, 50 ja 60 (ja ehkä enemmänkin) mutta kun katsoo 4K:ta alle 50fps nopeudella niin kuvan tökkiminen paljastuu karulla tavalla, koska se on tarkka kun mikäkin ja kuvankäsittely hyvä. Sehän ei ole projektorin vika sillä se toistaa uskolisesti alkuperäistä materiaalia. Ja vanha totuus on ettei ...ska pöyhimällä parane, joten turha syyttää projektoria tästä - mutta tässä on se syy siis miksi tekisi mieli ruuvata interpolointia 4K-kuvalla.

Langaton kuvansiirto onkin toinen yllätys. Sehän toimii moitteettomasti Full HD:ssa sekä 4K:ssa tietyillä rajoituksilla. Full HD -kuvalla kaikki frame nopeudet on käytössä ja 4K:lla maks 30fps mikä aiheuttaa sen ,että on pakko vetää kaapeli rinnalle jos haluaa katsoa 60fps matskua. Ensin saattaa kuullostaa turhauttavalta ja huijaukselta koko juttu, mutta ennen kuin paiskaa tavaroita seiniin täytyy kohdata se tosiasia että mistäs sitä 60fps 4K:ta saisi muutenkaan? Youtuupista sitä saa mutta mitäs sitten, kun ne videot on katottu ja kavereille esitelty? Kaupallinen materiaali on 24fps ja levyllä 30fps.

Huolimatta tästä rajoitteesta langaton kuvansiirto on silti monin verroin parempi kuin HDMI-kaapeli joka lähes varmuudella tökkää jos ylittää 5m vedon. Me käytämme 4K kuvan kanssa HDMI-CAT muuntimia joka ainoa tapa varmistaa että saa kaikki toimimaan. Mutta jos et ole valmis sitä laittamaan niin suosittelemme valitsemaan 9400W koska se helpottaa asennusta.

 

Tärkeimmät ominaisuudet:

 • Valoteho 2 500 lumenia
 • Langaton kuvansiirto-ominaisuus
 • Kontrasti 1000000:1
 • Heittosuhde 1.35 - 2.84:1
 • Laskennallinen lampun käyttöikä 3500 tuntia/5000 tuntia säästötila.
 • Vertikaalinen linssinsiirto 96.3% .  Horisontaalinen linssinsiirto 47.1%
 • Mitat Leveys:52cm, Syvyys:45cm, Korkeus:17 cm. Paino 11kg
 • Takuu: 3 vuotta laitetakuu Carry in. Lampputakuu 3 vuotta/3000 tuntia, kumpi täyttyy ensin.

 

Epson TW-9400 mitattu valoteho Alm

VALOTEHO
Kuvatila High Medium Eco
Dynamic 3527 2719 2645
Bright Cinema 2401 1851 1801
Natural 1864 1437 1398
Cinema 1100 848 825
Digital Cinema 1165 898 874