Korisi on tyhjä.

Tuotehaku

Tuoteryhmät

Suomen Verkkomaksut

Videotykin valintaopas

Videotykin valintaopas 

Valitettavasti tavallisen kuluttajan on mahdotonta valita tykkiä ilmoittettujen arvojen perusteella koska ne heittävät hyvin suuresti todellisuudesta. Siksi meidän on turha vertailla laitteita niillä perusteilla. Kaksi kriittistä arvoa on kontrasti joka heittää ilmoitetusta kertoimella 100 - 1000 ja valoteho joka pahimmillaan heittää 75%. Toki muutkin kriteerit vaikuttavat jossain määrin muttei läheskään niin paljon kuin em.

Siksi videotykin valinta kannattaakin tehdä seuraavien seikkojen perusteella: käyttötarkoitus, tilan valoisuus ja lähdemateriaali. Kannattaa huomioida lisäksi tykin asennettavuus jos asennat itse tai asennuspaikka on kiinteä sekä ylläpitokustannukset koska toisin kuin TV, tykki kaipaa puhdistusta sekä lampun vaihtoa ellei se oli Laser tai LED -tykki. Ylläpitokustannuksia on helppoa peilata seuraavilla seikoilla. Laitteen ja lampun takuu, uuden lampun hinta ja lampun todellinen vaihtoväli joka selviää kysymällä meiltä kokemusta lampun kestosta. Valmistajan antama ensimmäisen lampun takuu toimii hyvänä indikaattorina myös. Esim 36kk/ 3000h on oikein hyvä kun taas 12kk/1000h on ihan surkea. Vaihtolampuissa on omat takuunsa joten niillä ei voi peilata mitään.

Ensimmäinen ja viimeinen askel

Päätä ensin käyttötarkoitus: se ratkaisee paljonko valotehoa tarvitset ja minkälaiseen kontrastitasoon kannatta pyrkiä. Jos haluat huippukotiteatterin niin kontrasti johon pyrit on korkein mahdollinen. Käytännössä on 3 kontrastimittaria joista vain 1 on oleellinen eli ANSI -kontrasti ts. 16 sakkilautaruutua mustaa ja valkoista ja niiden välinen kontrasti. Tämä auttaa antamaan oikean perspektiivin hypetysarvoille joita ilmoitellaan.

ANSI -kontrasti on DLP tykeissä luokkaa 300 - 700:1 ja muissa tekniikoissa 150 - 300:1. On/off kontrasti on hyvä pohjamustan mittari tai vaalean ääripään mittari mutta se ei kerro mitään kuvasta koska se ei toteudu ikinä johtuen kuva-asetuksista jotka laitetaan kohdilleen tai jos tykki kalibroidaan.

Muista myös että tykin kontrastitaso ei ole sama asia kuin kuvan kontrastitaso sillä kangas ja tila syövät kontrastia. Oikealla kankaan valinnalla voit päästä huomattavastikin parempaan kuvakontrastiin mutta et koskaan sen yli mitä tykin ANSI -kontarasti on. 

Parhaaseen kontrastitasoon pääseminen edellyttää että käsittelet tilan umpimustaksi ja piilotat kaikki valot mukaan lukien laitteiden ledivalot ja näytöt ja äläkä koskaan käytä valkoisia vaatteita leffaa katsoessasi sillä se seikka yksistään söisi kontrastista 50%. Kyllä tämä on täyttä totta! Lue lisää huippukontrastista tästä

Paljonko kuvan kontrasti voi olla?

Huippukontrasti voi olla kuvassa luokkaa karvan alle 300:1 em, seikat huomoiden ja parhaita laitteita käyttäen sekä jos käytetään erikoista taustaprojisiokangasta joiden valmistus on lopetettu. Mutta etuprojisiosta puhuttaessa maksimit liikkuu 250:1 kieppeillä. Normaalissa elokuvasalissa kontrasti on luokkaa 150 - 180:1 ja se edellyttää jo sitä että varauloskäyntikyltit on pois päältä sekä hejastusnauhat revitty irti lattiasta. Nämä ovat siis kuvan kontrasteja ei tykin!

Sysimustassa kotiteatterissa 500almilla valotehoa tekee jo paljon. Jos haluat 500 alm valotehoa lampputykillä niin virhemarginaali huomioiden sekä lampun huipputehon hiipuminen 3kk jlk ilmoitetun lukeman pitäisi olla noin 2000alm. DLP-tykeissä on suurimmat virhemarginaalit jopa 75% ja muissa tekniikoissa 40 - 50% tapauskohtaisesti. 

Lifestyle kotiteatteri tai yritysratkaisut

Mikäli haluat laadukkaan lifestyle kotiteatterin tai laadukkaan kuvan yritykselle jossa on hyvä kontrastitaso niin tässä kohtaa voit lakata murehtimasta ilmoitettua tykin kontrastia koska tavallisessa vaaleassa tilassa kontrastista menetetään reilusti yli 90% jos ei laiteta asianmukaista valkokangasta joka säilytä tykin kontrastia ja absorboi ympäröivää valoa. Vaaleassa tilassaa tasokas kontrasti edellyttää projektorin ja sopivan kankaan yhteensovittamista eli painosuhde on karkeasti 10% tykki ja 90% sopiva kangas. Kankaan pitää olla valolle vastustuskykyinen ja tykin kontrastia säilyttävä eli ns ALR-kangas. Lue tästä lisää. 

Näissä tapauksissa valitaan perushyvällä kontrastilla varustettu tykki jossa on riittävä valotehoa ja sijoitetaan oikein ALR- kankaan kanssa jolloin kombona syntyy hyvää jälkeä. Joten sinun ei tarvitse panostaa näissä tapauksissa tykkiin vaan kankaaseen. Tietenkin tykillä on merkitystä kuten häiritsemätön tuuletusmelu ja sijoittelu mutta ei paljon muuta. Tässä on esimerkkiratkaisu jossa on 4m valkokangas sekä 2 000 todellista lumenea valotehoa ja kangas joka on suunniteltu toimimaan valoisassa tilassa. ANSI -kontrasti kuvassa on luokkaa 50:1 ja ilmoitettu valoteho tykissä noin 15 000 alm. Jos tuli tyhjä olo näiden lukuje jlk niin sulattele hetki. 

Tässä on toinen esimerkki (oikeanpuoleinen kuva) jossa ilmoitettu valoteho on 3000 alm Laser tykillä. Todellista valotehoa emme ehtineen mitata. Ilmoitettu kontrasti oli jotain höpönlöpö tuhatta mutta oikea kuvan (ei tykin) kontrasti on luokkaa 80:1 maks 100:1.

Tämä antaa hyvän perspektiivin katsoa uusin silmin ilmoitettuja hypearvoja sekä osoittaa että tykin kontrasti ei ole mitään ilman oikeanlaista kangasta. Siksi älä koskaan turvaudu vain tykin hankintaan ratkaisuna. Me autamme mielellämme löytämään oikean ratkaisun joka tilanteeseen.

Joten tykin valintaopas ehkä olikin oikean ratkaisun opas.

Pari sääntöä tykistä

Sääntö numero 1: älä osta halpaa tykkiä ellet tiedä mitä olet tekemässä. Olemme todenneet kymmeniä kertoja että halvoissa tykeissä on aivan liikaa ongelmia kuten ennenaikainen lampun simahtaminen (kuitenkin takuun ulkopuolella) ja usein se räjähtää pieniksi sirpaileiksi sisälle jolloin melko varmasti on huoltokeikka tiedossa, siksi olemme luopuneet niiden tarjoamisesta. Niissä on myös muita suuria puutteita jotka vaikuttavat siihen että ne eivät ole sijoittamisen arvoisia. Arvokkaammissa laitteissa lamput käyttäytyvät paremmin eli valoteho hiipuu ja jossain kohtaa tykki sanoo että vaihda lamppu. Parhaat asiakaskokemukset ovat olleet Sonyn lampulla 10 vuotta ja vieläkin käy mutta himmeästi. Eli siinä on huomattava ero näissä asioissa.

Useimmiten lampun takuu onkin se joka kertoo mitkä laitteet kannattaa poissulkea ostoslistalta. Paras lampputakuu on 5 vuotta/ 5 000h mitä tällä hetkellä saa ja se kertoo valmistajan omasta luottamuksesta laitteisiin. Mallista riippuen Epson, Sony, Hitachi, Panasonic tarjoavat huolettomimmat käyttötunnit jotka helposti ylittävät niille lasketutut tuntimäärät ja vaihtolamput ovat järkevän hintaisia. Tyypillinen 12kk ja 1 000h lampputakuu on sellainen sopiva mittari mistä tietää että ylläpitokustannuksia on tulossa. Varmista aina lampun ostohinta niin ei tule yllätyksiä sen kanssa.

Toinen sääntö: älä osta hypertykkiä

Et tarvitse parasta ja kalleinta tykkiä jossa on hyperlukuja jos katsot pääasiassa kuvanlaadultaan kompressoitua suoratoistohuttua kuten Netflix tms. Suoratoistopalvelut eivät koskaa yllä lähellekään levymateriaalia. Mutta ymmärrämme että harva jaksaa ostella levyjä tänä päivänä ja siksi tuommekin esille ettei kannata käyttää rahaa marginaaliominaisuuksiin tai äärisuoritusarvoihin jos ei niitä aio käyttää koskaan. Kokemuksemme mukaan 95% tai enemmän asiakkaistamme sanoi ettei aio koskaan hakea levyä kaupasta joten em on suoraa rahan säästöä. Hanki laadukas projektori joka palvelee pitään ja on sopiva ominaisuuksiltaan.

Sama koskee yritysprojektoreita, lähdemateriaalin laatu on ratkaisevaa siinä mitä lukuja kannattaa katsoa ja kuinka paljon? Edellä mainitut pari skenaariota osoittavat hyvin sen mitä todellisuus on tällä hetkellä tykkimarkkinoilla ja se myös kertoo sen että kannattaa miettiä aina kokonaisratkaisua yhden laitteen sijaan.

Projektorin hankintaan vaikuttavia ominaisuuksia:

Kontrastiluku joka kertoo tumman ja vaalean välisen eron. Se on yksittäisesti ehkä merkittävin arvo jonka perusteella sanomme onko kuva laadukas silmissämme vai ei? Se on myös eniten vääristelty luku jonka todellista luonnetta ei kuluttajalle haluta kertoa. Näemme lukuja kuten ääertön:1 tai 1 000 000:1 mutta se on valhetta. Sellaisia lukuja ei ole yhdessäkään projektorissa saati sitten lopullisesti kankaalla. Ylivoimaisesti merkittävin kontrasti on ANSI-kontrasti jota ei ilmoita juuri kukaan ja lukemat ovat luokkaa 200:1 - 700:1. Muilla kontrastiarvoilla on oma paikkansa kalibroidussa tykissä mutta sitä ne eivät ole koskaan. Yleisesti ottaen DLP-tekniikassa on suoraan paketista ylivoimaisesti paras ANSI-kontrasti ja muissa tekniikoissa 2-3 kertaa pienempi arvo mutta sen perusteella ei vielä kannata tehdä päätöstä. Ota yhteyttä niin autamme oikean tykin valinnassa koska muut tekijät vaikuttavat myös valintaan. Kontrastilukujen järjettömyydestä on erinomainen kirjoitus johon kannattaa tutustua.

Valoteho eli kuvan kirkkausarvo lumeneina tai nitseinä on toinen merkittävä arvo mutta myöskin hyvin paljon liioiteltu arvo. Jos se on ilmoitettu ANSI -lumeneina niin silloin ollaan käytetty oikeaa mittaustekniikkaa mutta koska kuva-asetuksista ei tiedetä niin valotehon ilmoitettu arvo voi heittää todellisuudessa 75% ja usein se onkin sitä luokkaa kun projektorista valitaan toimiva kuvatila. Siksi esim. vanhojen projektoreiden kuva tuntuu kirkkaammalta kuin uusien projektoreiden, koska luvut olivat realistisempia 10 vuotta sitten kuin nykyään. Oikean valotehon tietäminen vaatii kokemusta ja mittauksia joten emme suosittele tekemään yksin päätöstä tämänkään seikan perusteella.

Kuvatarkkuus eli resoluutio on monille kaikki kaikessa 4K hypen myötä. Vaikka se on helmi juttu meidänkin mielestä niin jos laitamme 4K -netflixiä pyörimään ja Full HD Blu ray levyn niin monet kyllä valitsevat levyn paremmaksi. Tällä haluamme painottaa sitä että jos tekee 4K järjestelmän niin tee se kunnolla, eli pyöritä leveymateriaalia mahdollisimman paljon ja hanki jättikuva. Sellaista ei olekaan kuin liian iso kuva. 

Mutta jos haluat perushyvän kuvan suoratoistopalvelun pyöritykseen niin laadukas Full HD tykki ja laatukangas ovat oikea yhdistelmä. 

4K -projekotrin hankinnassa on tärkeää että koko ketju tukee 4K:ta eli että niiden speksit ovat ajantasalla ts BT2020 väriavaruuden tuki, 4:4:4 tuki, HDCP 2.2 jolloin HDMI portit ovat 2.0 versiota ja että niissä on myös HDR ja Dolby Vision 10 tuki sekä ohjelmanlähde, vahvistin ja kaapelit tukevat kaikkia näitä. Kaapelin on oltava kuitu HDMI. Catit eivät riitä. Joten painottaaksemme jos hankit 4K -tykin niin älä huijaa itsetäsi ostamalla rimpulaa tai puolikasta. Jos ei budjetti veny niin ota laadukas Full HD.

Kuvan yhdenmukaisuuden aste eli ns uniformity on myös kiinnostava seikka jota vähätellään. Projisoitu kuva käyttäytyy aina taskulampun tavoin eli niin että se on keskeltä (tai jostain muualta) kirkkaampi kuin laidoilla. Ja tämä vaikuttaa kokonaiskuvanlaatuun. Hyvä yhdenmukaisuus olisi 100% mutta sellaista ei tietääksemme ole joten luku voi olla mitä tahansa 50% ylöspäin. Emme suosittele hyväksymään projektoria jossa luku on alle 75%. Laadukkaissa projektoreissa luku on lähempänä 90% kuin 80%.

Värimaailma on seikka joka on hiukan monimutkaisempi sillä näkömme pettää siinä asiassa pahasti.

Suhteellisen lyhyesti sanottuna värimaailma tykeissä jakautuu kahteen kategoriaan REC709 eli HD tason väriavaruus joka on naurettavat 35% ihmissilmin havaittavista värisävyistä. Ja tätä ovat 95% tykeistä ja telkuista. Ja toinen kategoria on REC2020 tai BT2020 sama asia joka käsittää 75% sävyistä joita aistimme silmin. Eli ihan ok mutta siihen ei pääse tässä maailmassa yksikään laite vielä. Parhaat tykit liikkuvat 70% kieppeillä tuosta BT2020 väriavaruudesta eli ei ole kehumista vielä. Sony väittää että niiden proikat yltää 80% REC2020 avaruudesta mutta huomioiden että ei ole tarkkaa lukua niin kannattaa pitää sitä vielä toistaiseksi turhana höpötyksenä. 

Mutta  jos haluat laadukkaan värimaailman niin suorituta ISF-kalibrointi lopulliselle laitekokoonpanolle tai hanki ainakin projektori joka on paketista otettuna lähellä referenssitasoa. Mikä laite on lähellä referenssitasoa on vaikea sanoa mittaamatta mutta Hifimaailma toistaiseksi vielä suorittaa mittauksia joillekin tykeille. Kiitos siitä heille. Myös kansainväliset foorumit tekevät sitä kuten AVS forum sekä monet muut joiden nimiä en muista.

Subjektiiviset ominaisuudet eli omat mieltymykset kuten liiketoiston sulavuuden parannus interpolointitekniikalla tms. Sillä on oma roolinsa kotiteatterissa mutta tämä on hyvin subjektiivin ominaisuus joka on oikeastaan laastariratkaisu materiaalin tuotanto-ongelmaan joskin ihan toimiva usein. Kuvan terävöitys ym pienet jutut ovat asioita joille ei kannata antaa rahallista arvoa. 

Loppulausena voimme sanoa että jos teet ultmatum kotiteatteria niin panosta tykkiin, ohjelmalähteisiin sekä tilankäsittelyyn. Ja jos haluat muuten huippukuvan kotiin tai yritykselle niin panosta kankaaseen joka säilyttää tykkisi kontrastin. Kultaisen keskitien tykit ovat luokkaa 2 000 - 3 000 € ja 4K:na luokkaa 5 000€ - 10 000 €.